Безплатна доставка над 100лв.

Гаранция на всеки продукт

До 100 нощи тест период

+ 359895510011

Как да избера матрак?

01 сеп 22 6 мин. за прочит

Как да избера матрак?
Покупката на матрак онлайн от onesleep.com ще ви спести пари и време от обикаляне на десетки магазини.
Изборът на матрак може да бъде много лесен, ако знаете от какъв имате нужда. Нужно е да си отговорите на няколко въпроса. Ето откъде да започнете:

Еднолицев или двулицев?

Еднолицевите матраци могат да се използват само от едната страна и се произвеждат с вградена рамка, което елиминира разхода от купуване на отделна такава. Предимството им е по-ниската цена. За разлика от двулицевите матраци, които могат да се обръщат, еднолицевите матраци не могат, което им дава значително по-кратък период на живот.
Често са предпочитани за обзавеждане на вила, жилище под наем, спалня за гости или като временно решение, когато не сме подготвени с бюджет за двулицев матрак.

Един от предпочитаните еднолицеви матраци на пазара е Ultimate Comfort с височина от 25 см и мемори-покет пружини на производителят Sleepy.
Съставен е от покет пружини, осигуряващи независими опорни точки на различните части на тялото и слой с 4 см мемори пяна за бързо отпускане и лесно заспиване.

Стабилната му ортопедична опора го прави устойчив на високи натоварвания, което го прави подходящ избор и за хора с по-голямо тегло. Текстилът на матрака е с втъкани сребърни нишки, създаващи защита от прахови акари и други микроорганизми.


Двулицевите матраци са най-предпочитаните на пазара по ред причини:
  1. Могат да се използват и от двете страни. Периодичното обръщане на матрака запазва същото усещане на комфорт както в деня на покупката.
  2. Различно усещане от двете страни. Повечето двулицеви матраци предлагат различно усещане за твърдост от двете си страни. Спрямо текущите си нужди, може да опитвате различни комбинации, особено, ако в калъфа има и мемори пяна от едната страна. В един двулицев матрак може да получите до 8 усещания за различен тип комфорт.
  3. Още повече контрол на търсента твърдост с подматрачна рамка. Докато при еднолицевите матраци рамката е вградена плоскост, която ляга върху леглото, при двулицевите тя се купува отделно. Това може да бъде допълнително предимство, тъй като някои рамки като Easy Fix Black от матраци isleep, е с добавени плъзгачи, които могат да се приплъзват и да регулират усещането за твърдостта на матрака.
  4. Повече вложени материали. Тъй като могат да се обръщат, производителите на матраци умело съчетават различни технологии и материали, които да отговорят на различните нужди. Двулицевите матраци могат да бъдат изцяло от пяна с различно усещане на комфорт, с индивидуално пакетирани пружини, с мемори пяна и различни антибактериални третировки на текстилите като алое вера, сребро, бамбук и други.
  5. Иновативни технологии за индивидуален комфорт на всеки партньор. Ако търсите матрак за себе си и партньора си, но двамата имате различни нужди за твърдост на матрака, не е нужно да правите компромис. Технологията Dual Core от италианския производител Magniflex съчетава две отделни ядра в един общ калъф. Обръщайки всяко едно от тях, както и калъфът с цип, едната половина на матрака може да бъде по-мека, а другата по-твърда.

С добавен слой мемори пяна за допълнителен релакс и лесно заспиване, матракът CoolComfort от isleep отговаря на нуждите на различни типове клиенти. За спящите настрани, мемори пяната се грижи тялото да е в отпимална позиция, добре прилегнало в матрака. Ортопедичната опора го прави подходящ и за спящите по гръб, а антибактериалната обработка с терморегулация го прави подходящ не само за хора с алергии, но и за подрастващи деца.

Каква е предпочитаната ви поза за сън?

Позата на сън е един от факторите, които определят необходимата твърдост на матрака, с която да постигнете максимално отпускане на тялото и да си гарантирате стабилна ортопедична опора.

Настрани: насочете се към среден или средно мек матрак, който да поддържа гръбнака в правилна форма и да се адаптира към извиквите на тялото ви. Мемори пяната в калъфа или като допълнителен слой в ядрото ще изпълни тази функция , както и ще намали въртенето по време на сън.
По гръб: това е най-здравословната за почивка поза и в нея гръбначният стълб остава в неутрална позиция. За тази поза по време на сън се препоръчват от среднотвърди до твърди матраци, които осигуряват максимална опора и комфорт на точките натиск. Такива са матраците със седем зони на поддръжка и адаптирана към тези точки твърдост.
По корем: Все по-често специалистите препоръчват да се избягва спането по корем. Макар и промяната на навиците за сън да е трудна, в дългосрочен аспект това ще се отрази положително на тялото и почивката ви. Ако ви е трудно да заспивате по друг начин, е добре да се насочите към твърди или средно твърди матраци, които осигуряват опора с цел правилна форма на гръбначния стълб. Ако матракът ви е прекалено мек, частта на таза ще потъва в него, което ще доведе до изкривяване на гръбнака.

Разликата между матраци с пяна, латекс, матраци с покет пружини и матраци с бонел пружини

Матраци с бонел пружини
Те са най-базовият модел матрак, който се купува за стая за гости, вила или временно ползване. Пружините са свързани една с друга, и, ако матракът е двоен, всяко движение се усеща по цялата площ, тоест и от партньора ни. Опората, която дават тези видове матраци е по-малка, точно заради малкото на брой пружини. Предимството на тези матраците е, че обикновено имат по-ниска цена и ако това е водещият критерий във вашето търсене, може да се насочите към модел с бонел пружини.

Матраци с покет пружини
Технологията е доста по-съвременна и при въртене, сядане, натиск, движението не се предава върху целия матрак. Всяка пружина е индивидуално опакована, броят им е значително по-голям и заради това опората, която дават, е по-голяма.

Матраци с пяна
Всеки производител инвестира най-много време за проучвания и иновации в матраците с пяна.
Избирайки матрак с високоеластичната пяна, която сама по себе си е с висока плътност, си осигурявате равномерно разпределение на тежестта, а ако има и допълнително мемори пяна, тя ще елиминира въртенето, като обхваща тялото ви спрямо неговите извивки.
Пяната може да се “моделира” така, че да бъде с различна твърдост. Често, в матраците с пяна се комбинират няколко вида с по-меко, по-твърдо или средно по твърдост усещане. По този начин се постигат различни нива на комфорт, за да се отговори на нуждите на различните хора.
Качествената пяна има ортопедични свойства и осигурява специфичната опора, от която се нуждаят различните части на тялото - глава, рамене, кръст, таз, бедра, колене и глезени.

Матраци от латекс

Какви са предимствата на матраците от латекс?

Анатомични: обгръща тялото и му осигурява равномерна опора във всяка точка на допир.
Ортопедични: благодарение на обособените седем зони на различни твърдости създава равномерна ортопедична опора за гръбначния стълб.
Еластични: не губят формата си в течение на времето, тъй като латексът е най-еластичният материал в природата.
Независима опора: движенията на единия партньор не се предават към другия.
Проветриви: притежават усъвършенствана мрежа от вертикални и хоризонтални въздушни канали.
Терморегулиращи: осигуряват прохлада през лятото и топлина през зимата
Екологични: произведени от екологично чисти продукти и не съдържат вредни химикали и съставки.

Ядрото от пенолатекс има 7 зони на твърдост, които реагират и се адаптират към формите на вашето тяло: зона на глава, рамене, кръст, таз, бедра, колене и глезени. Всяка от тези зони има нужда от различна твърдост на матрака, която ще откриете при всички матраци на Екон - лидерът в България в производството на латексови матраци.

Цената - и как качествения сън да не се отлага за по-късно

След като вече сте определили вида на матрака (еднолицев или двулицев), знаете размера, който ви е необходим, насочили сте се към тип матрак (пяна, латекс, пружини), е ред на цената.
Инвестицията в добър матрак е инвестиция в качествен начин на живот. Прекарваме ⅓ от живота си в сън и от особено значение е на какво спим. С опциите за разсрочено плащане в onesleep не е нужно да отлагате качествената почивка. Разгледайте повече за тази опция за изплащане тук.

Когато сте определили ценови диапазон, както и необходимата информация, нашите експерти с над 15 години опит и познавайки всеки продукт на пазара, могат да сведат опциите ви до няколко, от които вече може да изберете подходящия и на база цена/промоция.

Финалното решение

Разполагайки вече само с няколко възможности специално за вашите нужди, може да помислите за допълнителни екстри, които да улеснят избора ви.

Съветваме ви да търсите матрак със сваляем калъф с цип, за по-лесна поддръжка. Заложете на антибактериални и антиакарни обработки със сребро, бамбук, алое вера.

Ако често ви е топло през нощта, търсете матраци с охлаждащи или терморегулиращи текстили. Една от най-добрите технологии за тези нужди е Outlast, която може да откриете в матрак Magnistretch от Magniflex. Текстилът с Outlast® регулира температурата на тялото по време на сън, благодарение на милиони восъчни микробалончета. Когато си легнете, тялото е загрято и отдава топлина на матрака, като излишната такава се отнема от тези микробалончета. Когато цялото помещение и тялото ви достигнат по-ниска температура, събраната топлина от Outlast се връща обратно към тялото, за да го загрее в студените часове. Това предотвратява изпотяването и контролира температурните разлики през цялата нощ.

Височината на матрака също е от значение, не само заради начина, по който ще изглежда таблата на леглото ви заедно с матрака. Точно тя показва количеството вложени материали - колкото по-висок е един матрак, толкова по-иновативен е.

Всички матраци от onesleep.com идват при вас с безплатна доставка и опция преглед. Всеки от тях може да закупите и с опция за разсрочено плащане, а консултантите ни са на линия в чата, за да ви консултират и изборът ви да бъде лесен, бърз и удобен.

Оставете коментар

Коментарът ще бъде прегледан преди публикуване.